Uživati u putovanju, ne samo u destinaciji:

neprocjenjivo™

Plaćajte svojim Mastercard® i Maestro® karticama i kad putujete u inozemstvo, isplati se više od mijenjanja valute.* Uživajte u raznim pogodnostima kod naših partnera.*
Mastercard, najbolje prihvaćena kartica.


*Provjerite kod svoje banke koje se dodatne naknade mogu primijeniti pri korištenju kartice u inozemstvu.

Austrija

Nacionalna valuta

Službena valuta Austrije je euro; naziv kovanice je cent. Jedan euro iznosi 100 centi.

Plaćanje karticom

Plaćanje karticom na skijalištima u Austriji može biti vrlo korisno. S izuzetkom plaćanja pologa za Vaš apartman, škole skijanja te iznajmljivanja i odlaganja skijaške opreme - u osnovi kartice možemo koristiti za sve kupovine; obično čak i manji supermarketi i kafići imaju terminal. Korištenje kartica je često čak i sigurnije od razmjene novca na licu mjesta.

Osim toga, plaćanje karticom je obično bez naknade, a banke imaju povoljniju tečajnu stopu od one koju biste dobili da mijenjate novac kod kuće prema stvarnom tečaju. U slučaju kad plaćanje karticom nije moguće, eure možete podići iz bankomata. Plaćanja Mastercard® ili Maestro® karticom u inozemstvu u većini slučajeva izvršena su bez naknade, no prije kupovine informacije o tome zatražite od trgovca. Uvijek unaprijed ishodite informacije o tečajnoj stopi vezano za kartično plaćanje i za podizanje gotovine, kao i troškove podizanja gotovine (u bankama ili na bankomatima) od banke izdavatelja kartica.

Na najvećim skijalištima, na dnu glavne žičare možete pronaći bankomat. U Austriji postoji više od 3.000 bankomata dostupnih posjetiteljima, ali isto se tako može dogoditi da ćete morati voziti iz manjeg sela u najbliži veći grad kako biste pronašli bankomat. Važno je napomenuti da se mjenjačnica rijetko može pronaći na skijalištima.

Kupovina i bankarske usluge

Do gotovo svih austrijskih skijališta može se doći automobilom tako da Vam kartica može dobro doći već tijekom Vašeg putovanja. Karticom možemo plaćati i na benzinskim postajama kao i u restoranima duž autoceste. Također je moguće karticom kupiti vinjetu za automobil, samo potražite znak Mastercard ili Maestro na ulazu u trgovinu.

Ako tijekom skijanja ogladnite ili ožednite, možete posjetiti jednu od planinskih kuća. Ako odlučite sjesti u planinskoj kući i zadovoljni ste uslugama konobara, trebali biste, baš kao i kod kuće, dati napojnicu od 10%.

Koliko to košta?

Cijene mogu varirati ovisno o lokalnim okolnostima i služe samo kao orijentir.

šalica čaja: 1-3 €
krigla piva (0,33 L): 2-4 €
čaša kuhanog vina: 2-4 €
boca mineralne vode (0,5 L): 1-2 €
panin: 1-2 €

1 dan škole skijanja: oko 40-60 €
1 dan iznajmljivanja skijaške opreme: oko 25-45 €

Večera u restoranu: od 20 €

Vinjeta za automobile:

deset dana - 8,90€
2 mjeseca - 25,90€
godišnja - 86,40€


Imajte na umu da ste osim vinjete za autocestu, dužni platiti dodatnu cestarinu na određenim cestovnim dijelovima: cestovni tunel Arlberg, autocesta Brenner, cesta Dachstein, cesta Felbertauern, alpska cesta Gerlos, alpska cesta Großglockner, cesta Maltatal-Hochalm, cesta Nockalm, autocesta Pyhrn (tunel Gleinalm), autocesta Pyhrn (tunel Bosruck), alpska cesta Silvretta, autocesta Tauern, alpska cesta Timmelsjoch, alpska cesta Villach - Dobratsch, tunel Karawanken.

Slovenija

Nacionalna valuta

Službena valuta Slovenije je euro; naziv kovanice je cent. Jedan euro iznosi 100 centi.

Plaćanje karticom

U Sloveniji možete pronaći trgovine koje prihvaćaju kartice, kao i bankomate, u gotovo svakom obližnjem gradu kod većine skijališta. Na ulazu u trgovine, restorane i gostinske kuće obično su naznačene vrste kartica koje su prihvaćene, ali ako imate Mastercard® ili Maestro® karticu, vrlo je vjerojatno da ćete ih moći koristiti za kupovinu. Polog kojeg plaćate prilikom rezervacije Vašeg smještaja online i naknadu za smještaj možete platiti karticom. Novac možete promijeniti u bankama, mjenjačnicama, hotelskim recepcijama, benzinskim postajama i trgovačkim centrima. Banke su obično otvorene od 9 do 12 sati te od 14 do 17 sati. No, svakako je bolje kupovati koristeći Vašu karticu budući da transakcije u većini slučajeva ne podliježu naknadi. U tom slučaju, banka promijeni iznos na kartici prema tečaju koji vrijedi na dan kupnje, što je obično povoljnije od uzimanja gotovine promijenjene kod kuće. Mastercard ili Maestro kartična plaćanja izvršena u inozemstvu u većini slučajeva su bez naknade, no prije kupovine informacije o tome zatražite od trgovca. Uvijek unaprijed ishodite informacije o tečajnoj stopi vezano za kartično plaćanje i za podizanje gotovine, kao i za troškove podizanja gotovine (u bankama ili na bankomatima) od banke izdavatelja kartica.

Kupovina i bankarske usluge

Trgovine su obično otvorene od 8 do 19 sati radnim danom i od 8 do 13 sati subotom (neke trgovine su otvorene do 21 sat), ali na prometnim skijalištima moguće je kupiti najpotrebnije stvari i nedjeljom i tijekom državnih praznika. Velika je pomoć u praćenju Vaših financijskih transakcija što je struktura, oblik i veličina računa gotovo svugdje identična; isti stupci se pojavljuju bilo da ste račun primili u dućanu, restoranu ili na žičari. Zanimljivo je da davanje napojnica nije baš uobičajeno - no ako date kovanice, ljudi će biti iznenađeni, ali će ih primiti. Ako inzistirate da svoje zadovoljstvo uslugom izrazite napojnicom, a plaćate karticom, jednostavno recite konobaru da napojnicu uključi u konačni iznos. U restoranima i barovima popularnih skijališta i odmarališta cijene su obično 20-25% više. Ako želite kupiti proizvode po sniženoj cijeni, tražite u izlozima znak "očistek".

Smještaj

Popis hotelskih cijena koji se objavljuje svake godine može biti velika pomoć pri odabiru Vašeg smještaja: popis je moguće kupiti u slovenskim turističkim predstavništvima, putničkim agencijama i u Slovenskoj turističkoj organizaciji. Seoske gostinske kuće koje se nalaze u neposrednoj blizini skijališta također primaju goste tijekom zime. Različite kategorije smještaja označene su jabukama: obične sobe sa zajedničkom kupaonicom i WC-om označene su jednom jabukom, dobro opremljene sobe s vlastitim kupaonicama su označene s četiri jabuke.

Prijevoz


7 dana - 15€
1 mjesec - 30€
godišnja - 110€


Do Slovenije lako možete doći i vlakom i automobilom. Vlak je udobno i povoljno rješenje: detaljni raspored možete pronaći ovdje: www.slo-zeleznice.si/en/ . Lokalne autobusne usluge su također pouzdane, kao i relativno jeftine. Raspored možete pronaći ovdje: www.ap-ljubljana.si/eng.

Ako putujete autocestom, morate kupiti vinjetu. Slovenske vinjete se prodaju na benzinskim postajama u blizini granice. Minimalna je 7-dnevna vinjeta, ali ako putujete kući osmi dan (na primjer idete na skijanje od subote do subote), bolje je kupiti mjesečnu vinjetu budući košta isto kao dvije tjedne vinjete.

Parkirališta u slovenskim gradovima i skijalištima obično nisu besplatna, ali na brojnim mjestima prvi sat je besplatan.

Koliko to košta?

Cijene mogu varirati ovisno o lokalnim okolnostima i služe samo kao orijentir.

Obroci:

Meni u restoranu bez pića: € 6–10
Večera u restoranu: od € 15
Sendvič: € 1–3
Čaša kuhanog vina: € 2-5
Kava: € 1–2
Kokteli: € 8–12
1 l pjenušave mineralne vode: € 0.4

Vinjeta za automobile:

tjedna vinjeta: 7,75€
polugodišnja vinjeta: 25€
godišnja vinjeta: 47,5€

Francuska

Nacionalna valuta

Službena valuta Francuske je euro; naziv kovanice je cent. Jedan euro iznosi 100 centi.

Plaćanje karticom

Kartice su i u Francuskoj prihvaćene na skijaškim stazama. Ne samo da je to vjerojatno sigurnije rješenje od razmjene novca na licu mjesta, nego je u većini slučajeva kupovina karticom bez naknade. Banka mijenja iznos kupovine prema prodajnom tečaju na dan kupovine, što u nekim slučajevima može biti povoljnije nego da ste ponijeli gotovinu koju ste bili razmijenili po tečajnoj stopi.

Mastercard® ili Maestro® kartična plaćanja izvršena u inozemstvu u većini slučajeva su bez naknade, no prije kupovine informacije o tome zatražite od određenog trgovca. Uvijek unaprijed ishodite informacije o tečajnoj stopi vezano za kartično plaćanje i za podizanje gotovine, kao i troškove podizanja gotovine (u bankama ili na bankomatima) od banke izdavatelja kartica.

S izuzetkom plaćanja pologa za apartman i škole skijanja – koje obično morate platiti gotovinom – karticu možete koristiti za sve kupovine; čak i manji supermarketi i kafići najčešće imaju terminal. Kreditne / debitne kartice su prihvaćene u većini slučajeva - samo potražite znak Mastercard ili Maestro na ulazu u trgovinu.

Kada kartično plaćanje nije moguće, eure možete podići iz bankomata. Na većim skijalištima uvijek možete naći bankomat, no ako odsjedate u manjem selu, može Vam se dogoditi da morate voziti u najbliži veći grad kako biste pronašli bankomat. U posljednjih nekoliko godina sve više francuskih skijališta i apartmanskih kuća prihvaća plaćanje karticom kao polog umjesto gotovinskog plaćanja. Štoviše, već postoje mjesta gdje su prihvaćena samo kartična plaćanja. U takvim slučajevima važno je da imate dovoljno sredstava na Vašem računu za pokriće iznosa pologa koji će biti rezerviran prilikom prijave, stoga osigurajte dovoljno novca na računu nakon što je polog rezerviran. Domaćini će vratiti rezervirana sredstva nakon odjavljivanja i provjere apartmana. Važno je nekoliko dana po dolasku kući provjeriti da su rezervirana sredstva pologa ispravno vraćena; ako primijetite kašnjenje, odmah kontaktirajte putničku agenciju ili agenciju za nekretnine.

Kupovina i bankarske usluge

Na francuskim skijalištima i obližnjim restoranima obično ne morate davati napojnice. Ako želite, možete dati napojnicu od 5-10%. Važno je pripaziti da, kad u francuskom restoranu ili baru, pijete kavu ili sok za stolom (a ne za šankom), možete platiti dvostruko veći račun.

Koliko to košta?

Cijene mogu varirati ovisno o lokalnim okolnostima i služe samo kao orijentir.
U kafiću / planinskoj kući:

šalica čaja: 1-3 €
krigla piva(0,33l): 2-4 €
čaša kuhanog vina: 2-4 €
boca mineralne vode (0,5l): 1 -2 €
panin: 1-2 €

1 dan škole skijanja: oko 350 € za 1-5 osoba
1 dan iznajmljivanja skijaške opreme: od 35 €

Večera u restoranu: od 20 €


U Francuskoj postoji sustav naplate cestarine na autocestama, kojem podliježu i veliki tuneli (Mont Blanc, Fréjus).
Ovdje možete pronaći cijene cestarina:
www.autoroutes.fr/en/key-rates.htm

Italija

Nacionalna valuta

Službena valuta Italije je euro; naziv kovanice je cent. Jedan euro iznosi 100 centi.

Plaćanje karticom

I u Italiji, kartice su korisne u skijaškim regijama. Njihovo korištenje u većini slučajeva može biti sigurnije od mijenjanja novca na licu mjesta. Osim pologa za apartman, škole skijanja i iznajmljivanja spremišta za skije, koji se obično plaćaju u gotovini; gotovo sve kupovine možete obaviti Vašom karticom. POS terminali su u većini supermarketa, trgovina i restorana; samo potražite znak Mastercard ili Maestro. Osim toga, plaćanje karticom je obično bez naknade. Još jedna prednost plaćanja karticom je što banka može promijeniti iznos po tečaju s obzirom na dan kupnje, koji može biti povoljniji nego da ste svoj novac promijenili po valutnom tečaju kod kuće. A kad plaćanje karticom nije dostupno, eure možete podići iz bankomata. U većini slučajeva bankomate je moguće pronaći u većim skijaškim regijama; ali ponekad ćete (ako odsjedate u malom selu) morati voziti do najbližeg većeg mjesta da pronađete bankomat.

Mastercard ili Maestro karticom u inozemstvu u većini slučajeva su izvršena bez naknade, no prije kupovine informacije o tome zatražite od trgovca. Uvijek unaprijed ishodite informacije o tečajnoj stopi vezano za kartično plaćanje i podizanje gotovine, kao i troškove podizanja gotovine (u bankama ili na bankomatima) od banke izdavatelja kartica.

Kupovina i bankarske usluge

Ljudi obično ne ostavljaju napojnice u talijanskim restoranima, kafićima i barovima. Obično je "coperto" uključen u račun, što znači da je određeni iznos već naplaćen za kruh i postavljanje stola. Ako im se želite zahvaliti na gostoprimstvu, možete ostaviti nekoliko kovanica na stolu.

Koliko to košta?

šalica čaja: 1 - 3 €
krigla piva 0,33l: 2 - 4 €
čaša kuhanog vina: 2 - 4 €
boca mineralne vode 0,5l: 1 - 2 €
panin: 1-2 €

1 dan škole skijanja: oko 150 - 300 €
1 tjedan iznajmljivanja skijaške opreme: oko 100 €

Večera u restoranu: oko 10-20€


U Italiji postoji sustav naplate cestarine, ali mnoge su autoceste oko većih gradova besplatne: stoga Vam savjetujemo da koristite online kalkulator za računanje cestarina na internetskim stranicama talijanskih autocesta. Početna stranica: www.autostrade.it

Ponude u Hrvatskoj

Atlas turistička agencija - Marrakech

Trodnevno putovanje u Marrakech, Maroko, zrakoplovom iz Zagreba u razdoblju od 15. siječnja do 31. siječnja, 2017.
Putovanje platite Mastercard karticom i iskoristite 300 kn popusta! (Redovna cijena aranžmana po osobi je 3.460 kn plus 890 kn zrakoplovne pristojbe)
Popust vrijedi za prvih 50 kupaca

Atlas turistička agencija - popust petkom

U razdoblju od 1. veljače do 28. veljače, 2017.
10% popusta na plaćanje Mastercard karticama petkom u Atlas poslovnicama
*Popust se odnosi na osnovnu cijenu aranžmana i proizvode iz Atlasove produkcije. Popust se ne odnosi na kupovinu zrakoplovnih karata. Akcija može biti prekinuta bez prethodne najave, u slučaju iskorištenja ukupnog iznosa predviđenog popusta u ovoj akciji.

Collegium putovanja

First minute ponuda za putovanje na KnockOut Snow Closing 2017.
Ponuda vrijedi do 17. veljače, 2017.
Platite Mastercard ili Maestro karticom i ostvarite 300 kn popusta!
One najbrže čekaju dodatna iznenađenja

Ski Centers Slovenia

Skijaški centri: Krvavec, Cerkno, Kranjska Gora, Mariborsko Pohorje
U razdoblju od 2. siječnja do 30. siječnja 2017. godine platite ski-kartu Mastercard ili Maestro karticom od ponedjeljka do petka i ostvarite 15% popusta i kupon za besplatan čaj.

Ponude u Sloveniji

IHG i Mastercard

Službena valuta Slovenije je euro; naziv kovanice je cent. Jedan euro iznosi 100 centi.

Hertz

Službena valuta Slovenije je euro; naziv kovanice je cent. Jedan euro iznosi 100 centi.

Sixt i Mastercard

Službena valuta Slovenije je euro; naziv kovanice je cent. Jedan euro iznosi 100 centi.

SPG and Mastercard

Službena valuta Slovenije je euro; naziv kovanice je cent. Jedan euro iznosi 100 centi.