Što sve utječe na žensku plodnost?

Ženska plodnost odnosi se na sposobnost žene da zatrudni i ima djecu. Na plodnost žene utječu brojni čimbenici, uključujući dob, način života i cjelokupno zdravlje. Plodnost žene počinje opadati u kasnim 20-ima i ranim 30-ima, a nastavlja se smanjivati kako ona stari. Čimbenici kao što su pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i određena medicinska stanja također mogu utjecati na plodnost žene. Postoje brojni testovi i tretmani dostupni za pomoć ženama koje imaju problema s plodnošću. To može uključivati lijekove za stimulaciju ovulacije, in vitro oplodnju (IVF) i druge potpomognute reproduktivne tehnologije.

Pušenje

Pušenje može imati negativan utjecaj na plodnost žene oštećujući njezine jajne stanice i ometajući menstrualni ciklus. Kemikalije u dimu cigareta mogu oštetiti DNK ženskih jajnih stanica, što joj otežava začeće i zdravu trudnoću do termina. Pušenje također može smanjiti broj i kvalitetu ženskih jajnih stanica, što može utjecati na njezinu sposobnost da zatrudni. Osim toga, pušenje može ometati normalno funkcioniranje hormona koji kontroliraju menstrualni ciklus, što ženi može otežati redovitu ovulaciju. Svi ovi čimbenici mogu pridonijeti smanjenoj plodnosti kod žena koje puše.

Konzumacija alkohola

Pretjerana konzumacija alkohola može imati negativan utjecaj na plodnost žene. Alkohol može ometati hormone koji kontroliraju menstrualni ciklus, otežavajući ženi redovitu ovulaciju. To ženi može otežati začeće. Osim toga, alkohol može oštetiti jajne stanice i smanjiti broj i kvalitetu ženskih jajnih stanica, što također može utjecati na njezinu sposobnost da zatrudni. Nadalje, alkohol može utjecati na maternicu, čineći je manje prijemčivom za oplođeno jajašce. Također može povećati rizik od pobačaja i drugih komplikacija tijekom trudnoće. Iz tih je razloga važno da žene koje pokušavaju zatrudnjeti ograniče konzumaciju alkohola.

Medicinska stanja

Postoji niz medicinskih stanja koja mogu utjecati na plodnost žene. To može uključivati hormonsku neravnotežu, kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS), koji može ometati ovulaciju i ženi otežati trudnoću. Ostala stanja koja mogu utjecati na plodnost uključuju poremećaje štitnjače, koji mogu utjecati na proizvodnju hormona koji reguliraju menstrualni ciklus, i endometriozu, stanje u kojem tkivo koje inače oblaže maternicu raste izvan maternice, što može uzrokovati ožiljke i oštetiti reproduktivni sustav. organa. Osim toga, određene spolno prenosive infekcije (SPI), kao što su klamidija i gonoreja, mogu uzrokovati ožiljke i oštećenja jajovoda, što može otežati susret jajne stanice i spermija i trudnoću. Konačno, određeni medicinski tretmani, poput kemoterapije i terapije zračenjem, mogu oštetiti jajašca i utjecati na plodnost žene.

Hormonska neravnoteža

hormonska neravnoteža može utjecati na sposobnost žene da zatrudni. Hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa i ovulacije, koji su neophodni za začeće. Ako žena ima hormonsku neravnotežu, to može poremetiti normalno funkcioniranje njezinog reproduktivnog sustava, što može otežati trudnoću. Osim toga, hormonska neravnoteža također može uzrokovati druge probleme koji mogu utjecati na plodnost, kao što su neredovite mjesečnice, sindrom policističnih jajnika (PCOS) i endometrioza. Ako mislite da možda imate hormonsku neravnotežu, važno je razgovarati sa svojim liječnikom kako biste razgovarali o simptomima i mogućnostima liječenja.

Koji lijekovi mogu stimulirati ovulaciju?

Lijekovi koji mogu stimulirati ovulaciju uključuju klomifen citrat (Clomid ili Serophene), gonadotropine (Follistim, Gonal-F, Menopur) i letrozol (Femara). Ovi lijekovi djeluju stimulirajući proizvodnju hormona koji su neophodni za ovulaciju, kao što su folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Obično se koriste kod žena koje imaju neredovitu ili izostalu ovulaciju zbog hormonalne neravnoteže, sindroma policističnih jajnika (PCOS) ili drugih stanja koja mogu utjecati na plodnost. Vaš će liječnik moći preporučiti najprikladniji lijek za vašu individualnu situaciju i pomno će pratiti vaš odgovor na liječenje kako bi osigurao njegovu učinkovitost.

In vitro oplodnja

In vitro oplodnja (IVF) je vrsta potpomognute reproduktivne tehnologije koja uključuje oplodnju jajašca izvan tijela i zatim prijenos dobivenog embrija natrag u maternicu. IVF se obično koristi za žene koje imaju poteškoća sa zatrudnjenjem zbog problema s jajovodima, poremećaja ovulacije ili drugih problema s plodnošću.

Tijekom IVF-a, žena uzima lijekove za stimulaciju proizvodnje više jajnih stanica, koje se zatim izvlače iz jajnika pomoću igle vođene ultrazvukom. Jajašca se kombiniraju sa spermom u laboratorijskoj posudi, gdje dolazi do oplodnje. Nakon nekoliko dana, dobiveni embriji se prenose natrag u ženinu maternicu, gdje se mogu implantirati i razviti u trudnoću.

IVF može biti vrlo učinkovit tretman za neplodnost, ali je također složen i skup postupak. Važno je razgovarati o potencijalnim rizicima i koristima sa svojim liječnikom prije početka IVF terapije.

Photo by Andre Furtado